Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

środa, 26 września 2012

Czekoladowa tarta Fifteen na akcje Jamie'go Oliver'a




Przepis jest prosty a ciasto wyborne. Tym, ktorzy zakochani sa w czekoladzie zasmakuje podwojnie, gdyz nie tylko nadzienie jest czekoladowe ale  ciasto takze.

Jest to tarta wg Jamie'go Oliver'a i pochodzi z ksiazki "Gotuj z Oliverem"

przepis na 8-10 porcji

skladniki na ciasto:

320 g masla
220 g cukru
szczypta soli
560 g maki pszennej, przesianej, dodatkowo troche do podsypania
dowolnie: skorka otarta z 1 pomaranczy
3 duze jajka
60 g kakao w proszku

wykonanie:

Forme do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy okolo 28 cm posmaruj odrobina masla.
Maslo utrzyj z cukrem i sola, a nastepnie polacz z maka, skorka z pomaranczy, jajkami oraz kakao. Mozesz wymieszac recznie lub w malakserze. Kiedy bedzie mialo konststencje grubej bulki tartej, szybko zagniec ja rekoma, , uformuj kule i wloz do lodowki na przynajmniej godzine.  Po wyjeciu z lodowki rozwalkuj ciasto, wyloz nim forme i wstaw na pol godziny do zamrazalnika.

Rozgrzej piekarnik do temp 180 st C, wstaw ciasto i piecz przez 12-15 minut, wyjmij ciasto i zmniej temp do 170 st C.

Nadzienie:

200 ml pelnego mleka
560 ml smietany kremowki
65 g cukru pudru
350 g gorzkiej czekolady - polamanej
2 duze jajka


Aby przygotowac nadzienie, wlej do rondla mleko i smietane, wsyp cukier a pozniej doprowadz do wrzenia, czesto mieszajac. Zdejmij z ognia i wrzuc czekolade. Mieszaj az czekolada sie rozpusci.Dodaj jajka, ponownie wymieszaj. Wlej nadzienie do dzbanka. Podpieczony spod tarty wstaw ponownie do piekarnika, ostroznie wysun poleczke na ktorej stoi ciasto, wlej pomalu nadzienie i wsun ponownie, delikatnie, do piekarnika. Piecz 15 minut. Pamietaj, ze po wyjeciu z piekarnika nadzienie nie powinno byc twarde - stwardnieje przy studzeniu.

Smacznego












przepis bierze udzial w mojej akcji

zapraszam wszystkich serdecznie.


Print Friendly and PDF

7 komentarzy:

  1. Muszę przyznać ,że na prawdę wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i dokladnie tak smakuje, zakochalam sie w tej tarcie..

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale. Uwielbiam wszystko, co czekoladowe, więc taka tarta z pewnością by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokladnie tak jak i ja..a ta tarta nie zawiodla, jest obledna..

      Usuń
  3. Hej, ubóstwiam Twoj blog! Wybrałam Cię do Liebster Blog http://studenckiekulinaria.blogspot.com/2013/01/nie-wierze-ale-bardzo-sie-ciesze.html

    OdpowiedzUsuń