Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

niedziela, 14 lipca 2013

Duszone liscie buraka lisciowego



Dzisiejsza propozycja to dodatek do drugiego dania. Lato obfituje w przerozne cudowne warzywa, które powinny znalezc się codziennie na naszym stole. Lato to nie tylko truskawki, porzeczki, salata, pomidory i ogórki. Jest wiele innych, zapomnianych a bardzo smacznych warzyw. Jednym z nich jest burak liściowy. Mozna go kupic w wielu kolorach , od białego do czerwonego, przez zolty.. Jest wspaniałym odpowiednikiem botwinki w zupie. 

Potrzebne nam beda liscie buraka (dowolna ilosc ale co najmniej 15 liści na dwie osoby, gdyż lisc kurczy się pod wpływem goraca)
czosnek - dwa ząbki
papryczka chili - ilosc zalezy od osobistych upodobań
oliwa z oliwek 
pomidorki koktajlowe
możemy tez dodac brokulki, kalarepkę, bob
pieprz i sol

Liscie myjemy , oddzielamy lodyge od liścia, łodygi kroimy drobno.

Brokulki tez kroimy w czesci.
Czosnek obieramy i kroimy w piórka i, wrzucamy na oliwę, dopiero wtedy wlaczamy gaz, to uchroni nasz czosnek od spalenia.
Szklimy czosnek na małym ogniu, dodajemy papryczkę chili pokrojona drobna. (polecam wyjąc gniazda nasienne i biale blonki gdyż to od nich zalezy ostrosc papryki)
Wrzucamy lodygi buraka i brokuły, dusimy okolo 10 minut często mieszając.
Dodajemy pomidorki, czekamy az się zaczna rozpadac, wtedy dodajemy liscie, solimy i pieprzymy.

Dusimy do momentu gdy liscie zmiekna ale nie straca pięknego koloru.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego! Print Friendly and PDF

2 komentarze: