Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

środa, 17 lipca 2013

Dwukolorek z czeresniami i pianka.



Ciasto jest bardzo lekkie i bardzo, bardzo owocowe. Polecam tym, którzy kochają letnie owoce i maja ich az za duzo.


Składniki na ciasto i piankę:

8 jajek (6 jajek i dwa białka oddzielnie - 2 pozostałe zoltka wrzucam do masy z pozostałymi).
3/4 szklanki cukru miałkiego plus 1/2 szklanki do piany z białek
1/2 szklanki oleju
1/5 lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 kg czereśni
1 lyzka kakao do drugiej czesci ciasta
 szczypta soli


Wykonanie:

Białka ubijamy (6) ze szczypta soli, pod koniec dodajemy po lyzce cukru, pozniej po jednym zoltku. Następnie dolewamy pomału olej, wciaz ubijając. Na sam koniec dodajemy make przesiana z proszkiem, po lyzce i delikatnie laczymy masę w calosc, pozniej znów lyzke i pomału mieszamy.


Masę wylewamy do blaszki wylozonej papierem pergaminowym.*
Jeśli robimy dwukolorowa, to wylewamy jedna czesc, do drugiej dodajemy kakao.
Na biala czesc wykładamy owoce, pozniej wykładamy druga, brazowa.
 

W miseczce ubijamy dwa pozostałe białka ze szczypta soli, pod koniec dodając po lyzce cukru ciągle ubijając.
 
Masę białkowa układamy na ciasto.
Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni C.

* aby papier się nie slizgal na blaszce możemy ja najpierw posmarować odrobina masla, wtedy papier się przyklei i nie będzie wedrowal po blaszce.
Druga metoda to taka, ze układamy papier na dole blaszki (blaszka odpinana), wtedy wkładamy górna czesc i zamykamy, papier jest umocowany na dole , resztę ucinamy.
Boki smarujemy masłem.


Smacznego! Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz