Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 15 lipca 2013

Pavlova z czeresniami.



Zakochałam się, w Pavlovej.. Mogę powiedzieć z ręka na sercu, ze ten, kto jej jeszcze nie piekl i nie probowal, stracił bardzo duzo. Teraz rozumiem dlaczego Pavlova tak kochała ten torcik.


Zaczynamy od przygotowania bezy, gdyż najdluzej trwa jej suszenie.
Dobrze upiec ja wieczorem i zostawić w piekarniku do wystudzenia az do kolejnego dnia.

Składniki na beze:

5 białek
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 lyzeczka soku z cytryny i
1 lyzeczka maki ziemniaczanej


Bialka ubijamy ze szczypta soli a pod koniec dodajemy po  lyzce cukru. Na koniec sok z cytryny i make. Na blaszce układamy papier pergaminowy. Dobrze blaszkę posmarować masłem w kilku miejscach, wtedy papier dobrze się trzyma.
Rysujemy kolo, na nie wykładamy piane. Możemy to zrobić lyzka, lub rękawem cukierniczym, jak komu pasuje. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C, piekarnika i pieczemy 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 godziny.

Beza musi wystygnac w pól otwartym piekarniku.
Po wystudzeniu dekorujemy kremem z bitej Śmietany i mascarpone, polewamy sosem z czereśni i układamy na niej swieze czereśnie.


Składniki na czereśniowy sos:

czereśnie, okolo 2 garście, wydrylowanych
cukier i woda

Pol szklanki cukru rozpuszczamy w 2 lyzkach wody.
Po zagotowaniu dodajemy czereśnie, gotujemy tak długo az sok zmniejszy swoja objetosc o polowe. Studzimy i do polowy soku dodajemy 2 lyzki stolowe maki ziemniaczanej. Nastepnie wlewamy do reszty, zagotowujemy az zrobi się kisiel.
Studzimy.

Calosc dekorujemy także swiezymi czereśniami także przydadza nam się jeszcze ze dwie garście wydrylowanych czereśni.

Krem:

200 ml Śmietanki
pól szklanki cukru pudru
sok z cytryny - kilka kropel
mascarpone - pól opakowania (okolo100g)

Smietanke ubijamy, dodajemy po lyzce cukru, ubijamy i gdy jest juz bardzo mocno ubita dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do tego pól opakowania mascarpone i lekko mieszamy az masa się polaczy. Wkładamy do lodówki na okolo 1 godzinę do schłodzenia.

"Cala beze nalezy schlodzic okolo godzine przed podaniem. Dlatego wlasnie godzinę przed nakladamy krem i owoce, umieszczamy w lodowce i podajemy. Krem z bitej Śmietany i mascarpone jest odrobinę bardziej zbity niz śmietanka tylko, wiec dluzej zachowa swoja strukturę i nie będzie się na drugi dzień rozlewac po talerzach."





Smacznego!!!!!!!


Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Ależ dostojna i piękna Pavlova!

    Z pozdrowieniami,

    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje za odwiedziny i mily komentarz..

      Usuń
  2. Uwielbiam :) Koniecznie muszę spróbować wersji z czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń