Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Makaron ryzowy po chinsku na oleju rzepakowym

Jest taka kuchnia , na która zawsze mam ochotę. Kocham kuchnie włoska całym sercem ale... kubkami smakowymi kocham kuchnie chińska. Wszystkie te ich nudelsy, kaczki, boczki, krewetki, makarony ryzowe i buliony itp rzeczy doprowadzają mnie do palpitacji serca, oczywiście w dobrym tego slowa znaczeniu. Do dzisiejszego makaronu uzylam wyjątkowo nie oleju do woka, lecz oleju rzepakowego.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go uzywac  do gotowania bo jest zdrowy i smaczny. Nie zmienia smaku potrawy i jednocześnie jest zrodlem kwasów omega 3 co chroni nas przed rakiem piersi, oraz wspomaga walkę ze starzeniem się skory.




Składniki:

Chiński makaron ryzowy 1 opakowanie
 olej rzepakowy do smażenia
3 jajka z wolnego chowu
pomidor
ogórek (najlepiej młody - jeśli nie ma dodaj szklarniowego okolo 10 plastrów pokrojonych pod ukosem)
młode straki groszku cukrowego
pól cukinii
grzyby Mun, swieze
sos sojowy

Makaron zalej wrzątkiem, przykryj i zostaw na 10 minut.
Odlej i przelej olejem rzepakowym, zęby się nie kleił.
Na patelnie wlej olej rzepakowy, wrzuc rozdrobnione grzyby Mun, straki groszku i cukinie pokrojona w cieniutkie plastry,.
Obsmażaj przez kilka sekund, na dużym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj sos sojowy, okolo 4 lyzek.
dorzuc makaron. Obloz pomidorem , ogórkiem i jajecznica z 3 jaj.

Podawaj natychmiast.
Smacznego!




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz