Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock
poniedziałek, 30 września 2013
Ciasto boczek
Ciasto boczek jest czymś pomiędzy piernikiem, zebra, kołaczem a biszkoptem. W oryginale podaje się go z bita śmietana ale ja go trochę odchudziłam, bo zawiera az 12 zoltek i duzo cukru .
Składniki:
300 g miękkiego masla
125 g cukru białego
125 g cukru brazowego
maly cukier waniliowy
12 jaj (oddzielone białka od zoltek - 6 białek odrzucamy)
150 g maki pszennej, przesianej z 1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzka przyprawy do piernika
szczypta soli
maslo do formy
forma 28 cm
dodatkowo:
bita śmietanka lub dzem, ja uzylam moich powideł śliwkowych, wyszło pysznie
Wykonanie:
Ciasto pokroić i podzielić po 150 g.
W jednej misce ubic maslo z białym a w drugiej z ciemnym cukrem
Do białej masy dodaj cukier waniliowy a do ciemnej przyprawę do piernika.
Po uzyskaniu puszystej masy dodawaj po jednym zoltku, do każdej masy po 6. Następnie po 75 g maki.
W osobnej misce ubij 6 białek ze szczypta soli.
Podziel po polowie do każdej masy i delikatnie wymieszaj jak ciasto na biszkopt aby masa nie opadła.
Przygotuj formę. Wylej 3 lyzki bialej masy, upiecz ja 1 1/2 minuty w temp 240 stopni C. Wyjmij, wlej 3 lyzki ciemnej masy, piecz 1 1/2 minuty i tak do końca.
Po upieczeniu ostatniej partii zostaw ciasto w uchylonym piekarniku jeszcze przez 10 minut.
Jeszcze cieple posmaruj powidłami lub jak przestygnie udekoruj bita śmietana.
Smacznego!
czwartek, 26 września 2013
Smazona kapusta jak u Babci.
Pamiętam ten zapach, niedziela, ciemny sos z wołowiny lub wieprzowiny, smażona kapusta, ciasto drozdzowe z kruszonka :) Takie zapachy dochodziły z kuchni u Babci Maryni. Uwielbiam smażona kapustę, robię jej kilka wersji a podaje z roznymi dodatkami. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i zrazami z wołowiny.
Inna wariacja, która polecam jest upieczenie smazonej kapusty i zapieczenie jej z parmezanem, jak wyżej lub jako dodatek do wytrawnych pierogów.
Palce lizac!
Włoska kapustę kroimy w 8 czesci, obgotowujemy w osolonej wodzie, odsaczamy i obsmażamy na klarowanym masle z lyzka oleju. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy serem (tu parmezan) i bulka tarta i pieczemy w temp 240 st C przez okolo 15 minut.
Podajemy goraca ze zrazami z wołowiny.
Smacznego!
Kilka zdjec ze zbiorow orzechow wloskich. W tym roku piekne zbiory!
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Inna wariacja, która polecam jest upieczenie smazonej kapusty i zapieczenie jej z parmezanem, jak wyżej lub jako dodatek do wytrawnych pierogów.
Palce lizac!
Włoska kapustę kroimy w 8 czesci, obgotowujemy w osolonej wodzie, odsaczamy i obsmażamy na klarowanym masle z lyzka oleju. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy serem (tu parmezan) i bulka tarta i pieczemy w temp 240 st C przez okolo 15 minut.
Podajemy goraca ze zrazami z wołowiny.
Smacznego!
Kilka zdjec ze zbiorow orzechow wloskich. W tym roku piekne zbiory!
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
środa, 25 września 2013
Podsumowanie akcjii
-
autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon
-
autorka: toskaniau | blog: Nieziemska kuchnia toskaniau
-
autorka: dslusarczyk | blog: Dosi Smakołyki
-
autorka: Sandersik | blog: Ooomnomnomnom!
-
autorka: PinkHungry | blog: Pink Hungry
-
autorka: PinkHungry | blog: Pink Hungry
-
autorka: PinkHungry | blog: Pink Hungry
-
autorka: olive thym & | blog: Olive Thyme & ...
-
autorka: olive thym & | blog: Olive Thyme & ...
-
autorka: olive thym & | blog: Olive Thyme & ...
środa, 18 września 2013
Tagliatelle z brokulami i sosem jajeczno parmezanowym we wloskim stylu.
Przepyszny makaron, na który przepis przywiozłam z Neapolu. Moja znajoma robila go bardzo często dodając do niego brokuły, gdyż uwielbiała go cala rodzina. Teraz taki makaron robię ja, gdyż moje dziewczynki kochają brokuła i mogłyby go jesc do każdego dania.
Makaron robię sama wg tego przepisu.
Składniki:
swiezy makaron wg tego przepisu na 5 osób (3 dorosłe i 2 dzieci)
1 brokuł
200 g podwędzanego boczku pokrojonego w drobna kostkę
4 zoltka z jaj z wolnego chowu
trzy ząbki czosnku pokrojonego w piórka
oliwa z oliwek do smażenia
oliwa ekstra vergine
sol
pieprz
parmezan starkowany okolo 200 g
Wykonanie:
Najpierw gotujemy brokuła. Odcedzamy na durszlaku.
w dużej misce przygotuj 3 zoltka wymieszane z parmezanem i taka iloscia oliwy z oliwek vergine aby masa byla dosc luzna ale nie za rzadka.
Smażymy boczek na zloty kolor na oliwie do smażenia, dorzucamy czosnek, szklimy. Przekładamy do masy jajecznej.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Odcedzamy i przekładamy od razu do miski, mieszamy szybko aby goracy makaron scial zoltka i rozpuscil ser.
Na koniec ukladamy brokul. Podajemy od razu. Jako przystawke proponuje podac chleb (focaccie) i salatke caprese.
Smacznego!
poniedziałek, 16 września 2013
Ciasto odrywane z jablkami i cynamonem.
Przepyszne ciasto drozdzowe z tarkowanymi jabłkami i cynamonem.
Juz takie ciasto mam na blogu tyle, ze tym razem zmiana jest wprowadzenie tarkowanych jabłuszek TU znajdziecie przepis i sposób wykonania i krojenia.
Przepis zawiera dodatkowo dwa jabłka, które tarkujemy na dużych oczkach i mieszamy z dwoma lyzkami mieszanki cukru i cynamonu. Reszta jest tak jak w przepisie. Jabłka układamy na cieście gdy je pokroimy.
Polecam szczególnie teraz gdy zaczynają się zbiory jabłek.
Pychotka!
"Dlaczego kochamy to polaczenie? Nie wiem jak Wy ale dla mnie zapach jabłek i cynamonu kojarzy się zawsze z dziecinstwem, gdy babcia piekla drozdzowke z cynamonem i kruszonka a do tego kompot z jabłek. Teraz, po latach, nieważne w jakiej kolejności i jak skomponowane, jabłka z cynamonem sa czymś magicznym. Przygotujcie takie ciasto i poczujcie się jak u Babci w kuchni pachnącej sadem :)"
Przepis bierze udział w akcji
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
czwartek, 12 września 2013
Tarta ze sliwkami
Tarta jest puszysta, lekka i pyszna. Polecam szczególnie w okresie jesiennym gdy mamy dostęp do swiezych śliwek. W ciastach ucieranych dobrze sprawdzają się tez Śliwki mrożone, ale w tartach a pieczonym kremie lepiej gdy damy Śliwki swieze , mniej w nich wody.
Składniki:
220 g maki pszennej
1 jajko
maly cukier waniliowy
100 g masla, zimnego, pokrojonego w male kawałki
szczypta soli
50 g cukru pudru
Krem:
200 ml Śmietanki kremówki
3 duze jaja
80 g brazowego cukru trzcinowego
1/2 wydrylowanych śliwek, pokrojonych
Ugniatamy ciasto w mikserze. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Układamy rozwałkowane ciasto w posmarowanej masłem formie do tart. Nakłuwamy widelcem, nakładamy Śliwki i wylewamy krem, który ubiliśmy z polaczenia jaj, Śmietanki i cukru. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni C przez 30 minut.
Przed pokrojeniem nalezy schlodzic tarte aby krem dobrze się zsiadł.
Smacznego!
wtorek, 10 września 2013
Poledwica zapiekana w ciescie francuskim.
Wspaniale danie, które mozna podac nawet na najbardziej eleganckim obiedzie. Mozna zaskoczyć ukochanego, przyjaciol lub rodzinę (teściowa?) :)
Polecam nawet tym, którzy boja się eksperymentowac, gdyż wbrew pozorom jest to bardzo proste danie.
Składniki:
polędwica wieprzowa
0,5 kg szpinaku, swiezego
100 g ricotty
jajko
sol
pieprz
maslo
opakowanie ciasta francuskiego
lyzka masla
lyzka chilli swiezego i pokrojonego drobno.
maka do podsypywania
woda do spryskania blachy
Musimy najpierw umyć i osuszyć poledwiczke wieprzowa (mozna tez uzyc piersi z kurczaka, mielonego lub ryby)
Myjemy i osuszamy pól kg szpinaku.
Poledwiczke przekrajmy w polowie ale nie do konca tak aby uzyskac roladkę, oprószamy sola i pieprzem i odkladmay.
Szpinak dusimy na patelni z odrobina masla, sola i pieprzem i chilli. Studzimy. po ostudzimy dodajemy 100 g ricotty i jedno jajko. Mieszamy i te masę układamy na polędwicy.
Rozkładamy ciasto francuskie i na brzegu układamy polendwiczke. Zamykamy i ozdabiamy. Blachę spryskujemy woda i układamy na niej ciasto. Pieczemy okolo 35-40 minut w temperaturze 190 stopni C.
Przed pokrojeniem nalezy odczekać jakieś 10 minut.
Podawać z sosem pieprzowym.
Smacznego!
sobota, 7 września 2013
Chlebek odrywany z ziolami i czosnkiem
Przecudowny chlebek, miękki, pachnący i puszysty. Przepis podpatrzyłam i trochę pozmieniałam Tu
Polecam do zup, makaronów i na śniadanie niedzielne. Znika w mgnieniu oka.
składniki:
3 szklanki (u mnie cup) maki pszennej
4 lyzki, plaskie, bardzo miękkiego masla
1,5 lyzeczki soli
7 g suchych drozdzy
250 ml mleka
2 roztrzepane jajka
pól pol lyzeczki cukru
do posmarowania:
100 g bardzo miękkiego masla
glowka czosnku, średnia
swieze zioła, rozmaryn, tymianek, oregano, pietruszka, bazylia - okolo szklanki
gruba sol morska
ser tarkowany ( parmezan lub inny twardy)
. Wykonanie:
Make przesiewamy i mieszamy z sola. Drozdze rozpuszczamy z ciepłym mleku z cukrem. Tak sprawdzamy, czy sa jeszcze dobre, jeśli urosną sa dobre, takie, które nie zmienia faktury sa do wyrzucenia, sa martwe.
Do maki dodajemy maslo, jajka i mleko z drozdzami i cukrem.
Mieszamy na gładkie ciasto. Ugniatamy okolo 10 minut. Odstawiamy w cieple miejsce na 1,5 h.
Wałkujemy.
Smarujemy farszem utłuczonym w moździerzu i posypujemy serem, Kroimy wzdloz.
Plastry układamy jeden na drugim.
Następnie kroimy w kwadraty i układamy jeden na drugim i tak wkładamy do keksowki wylozonej papierem pergaminowym.
Pieczemy 35-40 minut w temp 180 stopni C.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Polecam do zup, makaronów i na śniadanie niedzielne. Znika w mgnieniu oka.
składniki:
3 szklanki (u mnie cup) maki pszennej
4 lyzki, plaskie, bardzo miękkiego masla
1,5 lyzeczki soli
7 g suchych drozdzy
250 ml mleka
2 roztrzepane jajka
pól pol lyzeczki cukru
do posmarowania:
100 g bardzo miękkiego masla
glowka czosnku, średnia
swieze zioła, rozmaryn, tymianek, oregano, pietruszka, bazylia - okolo szklanki
gruba sol morska
ser tarkowany ( parmezan lub inny twardy)
. Wykonanie:
Make przesiewamy i mieszamy z sola. Drozdze rozpuszczamy z ciepłym mleku z cukrem. Tak sprawdzamy, czy sa jeszcze dobre, jeśli urosną sa dobre, takie, które nie zmienia faktury sa do wyrzucenia, sa martwe.
Do maki dodajemy maslo, jajka i mleko z drozdzami i cukrem.
Mieszamy na gładkie ciasto. Ugniatamy okolo 10 minut. Odstawiamy w cieple miejsce na 1,5 h.
Wałkujemy.
Smarujemy farszem utłuczonym w moździerzu i posypujemy serem, Kroimy wzdloz.
Plastry układamy jeden na drugim.
Następnie kroimy w kwadraty i układamy jeden na drugim i tak wkładamy do keksowki wylozonej papierem pergaminowym.
Pieczemy 35-40 minut w temp 180 stopni C.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)