Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

poniedziałek, 5 maja 2014

Tortille domowej roboty krok po kroku.






Niedawno skusiły mnie tortille, nie, nie te ze sklepowej polki, lecz te własnej roboty. Sa przepyszne, dzieci pomagają w przygotowaniach i gwarantuje, ze zjedzą je w mgnieniu oka. :)

Składniki:

1 kg maki pszennej
1,5 cup oleju slonecznikowego
1,5 cup bardzo cieplej wody
szczypta soli
lyzka proszku do pieczenia


 







Smażymy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i na średnim ogniu. Musza się tylko sciac, nie za mocno podpiec bo się beda lamac.

 



Gorące na stol a dodatki to u nas: salata, tzatziki, sos  guacamole, ogórki, kurczak, fasola, kukurydza.. a u was? co dusza zapragnie.








Smacznego!


2 komentarze:

  1. świetny przepis, wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa uczta, ja zawsze na tygodniu meksykańskim w Lidlu kupuję tortille, jest kilka rodzai, ale taką domową muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń