Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

środa, 11 czerwca 2014

Owocowa tarta bez pieczenia



Lato, a skoro slonce i cieple dni to na pewno truskawki, porzeczki, maliny i wszystkie te piękne owoce, którymi racza nas teraz ogrody i sady.
Królowa wszelkich letnich ciast jest tarta z truskawkami. Ta, która dzis zrobiłam jest tarta bez pieczenia, z delikatnym kremem mascarpone i galaretka.


Składniki:

350 g ciastek herbatników, najlepiej owsianych
150 g masla (roztopionego)
50 g czekolady
galaretka owocowa
owoce do wyboru
mascarpone (250 g)
50 g masla
4 lyzki cukru, drobnego


Na samym początku przygotuj sobie galaretkę. Ciasto robi się szybko wiec aby na nia nie czekac, zrób ja rano i studź w pokojowej temperaturze. Do lodówki wstaw razem ze spodem ciasta. Wtedy nie zetnie się za szybko a i czekac nie będziesz musial-a zbyt długo na jej stezenie.

Składniki na ciasto (herbatniki, maslo i orzechy) wrzucamy do malaksera i ucieramy na masę.
Formę do tart smarujemy masłem (musi byc z ruchomym dnem, inaczej nie wyjmiemy ciasta w jednym kawałku). Uciskając wykładamy formę masa z herbatników. Wkładamy do lodówki na co najmniej pól godziny.

W tym czasie utrzyj maslo z cukrem (musi byc miękkie). Dodaj mascarpone i utrzyj na gładka masę.

Masę wyloz na spod. Poukładaj owoce. Zalej tezejaca galaretka ale niezbyt wodnista aby nie wsiakla w ciasto. musi byc taka, ze prawie zaczyna się scinac.



Wstaw na godzinę do lodówki. 
Wyjmij z formy i krój ciepłym nozem aby ciasto się nie kruszyło.

Smacznego!





Milion smaków truskawek

1 komentarz: