Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

czwartek, 27 lutego 2014

Paczki i faworki


 Pączusie najsmaczniejsze na swiecie i do tego na drugi dzień sa nadal swieze.  
Faworki najlepsze na swiecie i do tego tak chrupiące jak prawdziwy chrust. Pamiętajcie o tym, ze ciasto na paczki musi baaaardzo mocno wyrosnac aby pięknie się usmazyly a ciasto na faworki trzeba mocno stłuc walkiem i bardzo, bardzo cienko rozwalkowac, wtedy tylko beda one naprawdę chrupiące..

Przepis na paczki znajdziecie tu....



Przepis na faworki:

9 zoltek
5 lyzek kwaśnej Śmietany
szczypta soli
pól kg maki
2 lyzki bardzo zimnej wody
50 g masla, ziemnego i pokrojonego
2 l oleju do smażenia, smalcu lub oleju do frytkownicy.

Składniki laczymy ze soba nozem w misce lub za pomoca miksera ze specjalnym nozem do siekania i ciasta kruchego. Ciasto musi miec konsystencje ciasta na makaron.  Teraz ciasto trzeba wyrobic, szybko i tłuc je walkiem po kilka razy skladajac je na pól. Takim sposobem wbijamy powietrze w ciasto, dzięki temu pięknie urośnie i będzie bardzo kruche.. Odkładamy je do lodówki, zawinięte w folie, na okolo 2-3 godziny.

Po wyjęciu od razu wałkujemy. Najlepiej podzielić na kilka czesci, walkowac jedna a resztę schować do lodówki aby się nie ogrzało. Ciasto wałkujemy bardzo, bardzo cienko. Tniemy w grube wstazki o dlugosci okolo 15 cm. Nacinamy w środku i przekładamy jeden koniec przez srodek. Tak uzyskamy kształt faworka. 


To moje pomocnice. Wywijają faworki, ze hej. :)







Faworki nalezy ukladac na ściereczkach i ściereczkami przykrywac. Układam je warstwami, jedne na drugich.




Faworki smażymy w temp 180 stopni. Nie mniej i nie więcej. Gdy temp tłuszczu będzie za niska, nasiakna  a gdy za wysoka, spala się. 


Osaczamy na ręczniku papierowym. 

Posypujemy obficie cukrem pudrem/...




Smacznego!




czwartek, 20 lutego 2014

Zaproszenie na targi Lato 2014.



Kochani, chailabym Wam serdecznie polecic Targi Lato 2014 

To nie tylko lato ale i targi o jedzeniu i winie,
Ktoz z nas nie teskni za latem? 
Chyba kazdy.
Wybierz sie wiec na targi letnie juz w kwietniu.
Wejscie bezplatne.

Zapraszam w imieniu:

 

linkt do strony TU

O targach

Targi LATO są wyjątkowym kiermaszem ofert wakacyjnych i weekendowych, utrzymanym w charakterze festynu turystycznego. To niepowtarzalna okazja do znalezienia w jednym miejscu wszystkiego, co jest niezbędne do zaplanowania udanego urlopu czy krótszego odpoczynku w najatrakcyjniejszych rejonach Polski i poza granicami naszego kraju. To także doskonałe miejsce do wyboru obozów, kolonii czy zielonych szkół dla dzieci i młodzieży. Oferta wystawców jest bardzo bogata i na każdą kieszeń, może zaspokoić najróżnorodniejsze wymagania odbiorców - zarówno amatorów piaszczystych plaż, zwolenników turystyki aktywnej oraz poszukiwaczy ciekawych przygód, jak i rodziny z dziećmi oraz młodzież. Większość z prezentowanych ofert sprzedawanych jest w promocyjnych cenach, przygotowanych specjalnie na targi.
Wśród wystawców znajdują się:

  • biura podróży oferujące wyjazdy na każdą kieszeń i niemal do każdego zakątka świata
  • organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży
  • hotele, pensjonaty, schroniska
  • ośrodki wczasowe i rekreacyjne
  • uzdrowiska, sanatoria i ośrodki spa
  • właściciele gospodarstw agroturystycznych
  • szkoły językowe
  • przewoźnicy (linie lotnicze, autokarowe, kolejowe i promowe)
  • regiony, gminy i powiaty oraz miasta

Targi LATO to jednak nie tylko miejsce gdzie można zakupić atrakcyjną ofertę wypoczynku dla całej rodziny. To także miejsce spotkań warszawiaków i mieszkańców okolic Warszawy. To właśnie tutaj rodziny z dziećmi mogą miło spędzić kwietniowy weekend. Moc atrakcji jakie oferują Targi LATO całym rodzinom sprawia, że jest to jedna z najpopularniejszych imprez rodzinnych w Warszawie. Targom LATO towarzyszą także liczne imprezy towarzyszące, jak: występy zespołów, pokazy tańców, degustacje specjałów regionalnych,  a także konkursy z nagrodami. To właśnie tutaj można przyprowadzić swoje pociechy, aby wyszalały się pod okiem profesjonalnej kadry opiekunów w strefie atrakcji  a samemu zapoznać się z ofertą wyjazdową przygotowaną przez wystawców. Impreza jest tym bardziej atrakcyjna, że wstęp jest darmowy i każdy znajdzie tu coś dla siebie!

Patronat Honorowy nad Targami LATO 2014 objęli:


  • Katarzyna Sobierajska – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki
  • Hanna Gronkiewicz-Waltz – Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy
  • Rafał Szmytke - Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej
  • Paweł Niewiadomski - Prezes Polskiej Izby Turystyki
  • Adam Struzik - Marszałek Województwa Mazowieckiego

Współpraca merytoryczna przy Targach LATO 2014:


  • Jolanta Koczorowska-Burmistrz Dzielnicy Wawer
  • Polska Organizacja Turystyczna
  • Polska Izba Turystyki
  • Warszawska Izba Turystyki
  • Forum Regionalnych Organizacji Turystycznych
  • Polski Związek Organizatorów Turystyki
  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Agentów Turystycznych
  • Polski Związek Prywatnych Pracodawców LEWIATAN



NOWOŚĆ Sektor Food&Travel

Szanowni Państwo,
Fotolia_52424374_Subscription_Monthly_MW związku z tym, że turystyka nieodłącznie związana jest ze specjałami kuchni regionalnych, postanowiliśmy w tym roku po raz pierwszy szczególnie wyróżnić turystyczne szlaki kulinarne i szlaki winne.

W tym celu przygotowaliśmy sektor Food & Travel tak, żeby jeszcze bardziej podkreślić, że podróżowanie szlakiem kulinarnym to wspaniała zabawa i jeden z najlepszych sposobów na poznanie danego regionu, czy kraju. Taka podróż, to doskonała okazja do zwiedzania i bliskiego kontaktu z ludźmi, kulturą kraju, czy regionu oraz kuchnią i regionalnymi produktami.
Wystawcami tego sektora będą kraje, regiony, a także niezależne organizacje promujące dziedzictwo i Fotolia_57846270_Subscription_Monthly_Mszlaki kulinarne, winne, czekoladowe, serowe, owocowe oraz festiwale związane z  tradycją kultury i smaków.

Zwiedzający będą mogli odkryć tutaj smaki wielu miejsc na świecie jak i zapoznac sie z ofertą wyjazdów wakacyjnych powiązanych ze szlakami kulinarnymi danego miejsca. Takie wyjazdy są coraz popularniejsze na świecie i dostarczają niezapomnianych wrażeń podróżnikom. W sektorze będzie można spróbować dań z różnych stron świata a także skosztować win ze szlaków winnych.
Serdecznie zapraszamy!



WSTĘP NA TARGI JEST BEZPŁATNY




Godziny otwarcia targów


  • 4 kwietnia (piątek): 10.00-17.00 
  • 5 kwietnia (sobota): 10.00-18.00 
  • 6 kwietnia (niedziela): 10.00-16.00



Miejsce targów


Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska
ul. Marsa 56c, Warszawa

piątek, 14 lutego 2014

Wygrana w konkursie kuchnia +



Moje curry z kurczaka,  wygralo w konkursie Kuchnia +.
Nagroda jest ksiazka Jamiego Olivera ""15 minut w kuchni" i bilet do kina na film "Smak curry".

Dziekuje serdecznie za wygrana.. Kuchnia +



piątek, 7 lutego 2014

Curry z kurczaka z groszkiem i baklazanem.



Curry to jedno z naszych ulubionych dan. Smaczne, szybko się przygotowuje i jest pelne nieziemskich aromatów. Chcesz przekonac dzieci do jedzenia bogatego w przyprawy? Zacznij od curry z kurczakiem i groszkiem. Spodoba im się.

Skladniki na 4 porcje:

3 piersi z kurczaka (1,5 piersi)
szklanka ryzu
szklanka groszku swiezego lub mrozonego (nie z puszki)
dwie lyzki pasty curry PATAK's Mild Curry
sol i pieprz do smaku
baklazan
bulka tarta
olej do smazenia (wok olej)
szalotka
jedna lodyga selera naciowego
zabek czosnku
kolendra swieza, 1/4 szklanki
 szklanka bulionu drobiowego
lyzka maki ziemniaczanej
dwa jajka do ryzu i dwa jajka do baklazana
sos chilli ewentualnie



Wykonanie:


Piers kroimy w kostke i obsmazamy na oleju na zlocisty kolor.
Dorzucamy szalotke i czosnek drobno pokrojone.
Dodajemy make ziemniaczana i przesmazamy. Dodajemy paste curry i bulion.. gotujemy minute i wrzucamy groszek. Gotujemy jeszcze 5-6 minut. Probujemy i doprawiamy w razie potrzeby sola i pieprzem. Jesli wybralismy paste MIld proponuje dodac sos chilli na koniec.

Podajemy z ryzem ugotowanym w dwoch szklankach wody. Na sypko. Ryz po ugotowaniu przesmazamy na patelni na oleju aby stal sie pieknie sypki.. dolewamy dwa jajka ubite z sola i pieprzem. Dokladnie pokrywamy ryz jajkiem. Tak usmazony ryz jest przepyszny. To ryz na sposob chinski. (nasi goreng)
Na talerzu posypujemy danie poszatkowana drobno kolendra.

Baklazana kroimy w plastry sredniej grubosci. Obtaczamy w jajku i bulce. Obsmazamy na oleju na zlocisty kolor. Posypujemy sola i pieprzem.



Smacznego!