Pomidory i oregano czynia potrawe wloska, wino i estragon -
francuska. Kwasna smietana zamienia ja w potrawe rosyjska, a
cytryna i cynamon - w grecka. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie
chinskie, a czosnek czyni je smacznym.
Alice May Brock

Nieziemska kuchnia na FB

My biggest master :)

My biggest master :)
love you Jamie

czwartek, 7 maja 2015

Ciasto z rabarbarem pod bezą

Wiosna w ogrodzie i jej pierwsze dzieci. A to co tygryski lubią najbardziej nazywa się : rabarbarowe szaleństwo...

Tak więc przyszykuj rabarbaru kilo, mąki pszennej dwie szklanki, mąki ziemniaczanej pół szklanki, szczyptę soli, trzy jaja, trzy łyżki dżemu truskawkowego, półtoea szklanki cukru, szklanke masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Rabarbar obrać , pokroić i zasypać pół szklanki cukru. Gotować około godziny na małym ogniu do odparowania wody.

Mąkę pszenną, masło, żółtka, sól,cukru pół szklanki i proszek wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem i ułożyć ciasto. Podpiec 15 minut w temp 190 stopni c. Posmarować dżemem. Wlać rabarbar. Na wierzch ulożyć pianę z białek ubitą z resztą cukru i mąką ziemniaczaną (cukier i mąkę dodaj po ubiciu piany).

Piecz 30-40 minut w temp 180 stopni c. Ostudź.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz